Hollanda’da hükümetin büyük ortağı Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nin (VVD) yeni lideri Dilan Yeşilgöz, seçimleri kazanması durumunda ırkçı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ile iş birliği yapabileceğinin sinyalini verdi.
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Wilders, Yeşilgöz’ün açıklamasına olumlu karşılık verirken, muhalefet PVV ile iş birliğini ‘saçmalık’ olarak değerlendirdi.
‘ERKEN SEÇİMLERİ KAZANIRSAK PVV’Yİ DIŞLAMAYACAĞIZ’
Yeşilgöz’ün selefi Başbakan Mark Rutte, geçmişte yaptığı açıklamalarda, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısını geri almadığı sürece Wilders ile koalisyon ortaklığı yapmayacağını söylemişti. Wilders, 2014 yerel seçimleri sırasında, “Hollanda’da daha az Faslı” çağrısı yaptığı için, toplumun bir kesimini aşağılamaktan suçlu bulunmuş ancak ceza almamıştı.
Ancak VVD’nin yeni lideri ve Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimi kazanması durumunda, ülkenin üçüncü büyük partisi olan PVV’yi dışlamayacağını bildirdi.
‘LAHEY KARMAŞASI’
Yeşilgöz, tarafların peşinen dışlanmasını ‘Lahey karmaşası’ olarak adlandırarak, “Ben esas olarak, kimin hangi niyetle görüşme masasına oturacağıyla ilgileniyorum” ifadelerini kullandı. Wilders’in hükümetin düşmesinin ardından yeni bir başlangıçtan söz ettiğini ve olumlu bir tutum sergilediğini anımsatan Dilan Yeşilgöz, “Şimdi, gerçekten yapıcı bir tutum mu sergileyecek, yoksa kendisini dışarıya mı kapatacak bunu göreceğiz. Sayın Wilders’ın masaya ne getireceğini görmem lazım” diye konuştu.
Daha önce Wilders’e kapıları kesin bir şekilde kapatan Başbakan Rutte de Yeşilgöz’ün bu tutumunu destekledi. Geçici hükümetin başbakanı Rutte, “Zaman ilerliyor, yeni seçimler var. Yeşilgöz’ün çizgisinin mantıklı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
WILDERS: AYNI GÖRÜŞTE OLMALARI İYİ HABER
PVV kurucusu ve lideri Wilders de eski partisi VVD’nin kendisine yönelik tutum değişikliğinden memnuniyetini dile getirdi. Irkçı lider, Yeşilgöz’ün açıklaması üzerine, “PVV, diğer taraflarla iş birliği yapmak ve çok daha katı bir iltica politikası gibi Hollanda’nın temel sorunlarını çözmek için sorumluluk almak istiyor. Tarafları peşinen dışlamıyoruz. Diğer partilerin de aynı görüşte olması iyi bir haber” açıklamasını yaptı.
YEŞİLGÖZ NE VADEDİYOR?
Dilan Yeşilgöz, parti liderliği gündeme geldiği andan itibaren, yapıcı ve toparlayıcı bir siyasi dil kullanıyor. Önceliğinin, diyalog içinde Hollanda’nın sorunlarını çözmek istediğini söyleyen Yeşilgöz’ün gündeminin üst sıralarında göç ve iltica sorunu bulunuyor.
Yeşilgöz ve partisi, Wilders gibi daha katı bir göç ve iltica planından yana. Yeşilgöz’ün başında bulunduğu Güvenlik ve Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı yeni göç ve iltica planı, koalisyon hükümetinin düşmesine neden olmuştu. Hükümet ortağı partiler, Rutte ve partisi VVD’yi dayatmacılıkla suçlamıştı. Dilan Yeşilgöz, iltica politikasına bazı partilerin hâlâ mesafeli durduğunu ancak iltica ve göçle ilgili sorunların hala ortada olduğunu vurguladı.
Yeşilgöz ve partisi, çatışma bölgelerinden gelen mültecilere aile birleşimini zorlaştırmak istiyor. VVD, bu mültecilerin, savaş bittikten sonra geldikleri ülkelere geri gönderilmesini savunuyor. Bu öneri Wilders tarafından da destekleniyor. Hatta ırkçı lider, sınırların kapatılarak, ülkeye İslam ülkelerinden göçün tamamen durdurulmasını istiyor.
Wilders, Yeşilgöz’ün, güvenlik görevlilerinin üniforma üzerine başörtüsü ve diğer dini sembollerin takılmasını yasaklama kararına da en güçlü desteği verenlerden biriydi.
DİĞER PARTİLER NASIL TEPKİ VERDİ?
Koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti (CDA), Wilders ve diğer aşırı sağ partilerle kesinlikle iş birliği yapmayacağını açıkladı. Merkez sağ ve sol partiler, Yeşilgöz’ün Wilders ile iş birliğine kapı aralamasına tepkili. Avrupa Birliği (AB) yanlısı Volt Partisi’nin Avrupa Parlementosu Milletvekili Sophie in ‘t Veld, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“VVD, Wilders’ın neyi temsil ettiğini çok iyi biliyor. ‘Ne önereceğini görmek için beklemek’ saçmalık. O zaman Dilan Yeşilgöz omurgalı bir şekilde, yüksek sesle ve net bir şekilde şunu söylesin: Evet, VVD bilerek ve isteyerek aşırı sağın kapısını açıyor.”
Irkçı lider Wilders, siyasete Yeşilgöz’ün partisi VVD saflarında başladı. Ancak Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki sert söylemi nedeniyle parti politikalarına ters düşen Wilders, VVD’den ayrılarak kendi partisini kurdu. Politikalarını göç ve İslam karşıtlığı üzerine kuran Wilders’in partisi, Hollanda’da ana muhalefet konumuna yükseldi. Hollanda, hükümetin düşmesi nedeniyle 22 Kasım’da sandığa gidecek. (DIŞ HABERLER)