TÜİK açıkladı: İçme sütü üretimi sert düştü!

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretiminde düşüş yaşandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre, Nisan ayına göre içme sütü üretiminde dikkate değer bir düşüş yaşandı.

İçme sütü üretiminde belirgin bir düşüş yaşandı

Nisan ayında 142 bin 948 ton olan içme sütü üretimi, Mayıs ayında yüzde 8,2 oranında azalarak 131 bin 232 tona geriledi. Aylık bazda meydana gelen bu düşüş, sektör temsilcileri tarafından yakından takip ediliyor.

Toplanan inek sütü miktarı arttı

İçme sütü üretiminin azalmasına karşın ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı arttı. Bu işletmeler, Mayıs ayında 999 bin 348 ton süt alırken Nisan ayında 981 bin 30 ton süt almışlardı. Yani, Mayıs ayında inek sütü alımı bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı. Ancak içme sütü üretimindeki düşüş, sektörde endişe yaratmaktadır.

Süt ürünlerinde üretim artışı devam ediyor

Mayıs ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre bazı süt ürünlerinde üretim artışı yaşandı:

  • İnek peyniri üretimi yüzde 2,3 arttı
  • Ayran ve kefir üretimi yüzde 11,9 arttı
  • Yoğurt üretimi yüzde 7,8 arttı
  • Tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 22,6 arttı

Bu artışlar, tüketici talebinin çeşitlilik yönünde ilerlediğini göstermektedir.

Ocak-Mayıs dönemine göre genel bir artış gözlendi

2025’in Ocak-Mayıs dönemine ait kümülatif verilere göre genel olarak pozitif bir tablo çizilmektedir. Geçen yılın aynı dönemine göre:

  • İnek sütü alımı yüzde 0,7 arttı
  • İnek peyniri üretimi yüzde 1,2 arttı
  • Ayran ve kefir üretimi yüzde 6,8 arttı
  • Yoğurt üretimi yüzde 4,0 arttı
  • İçme sütü üretimi yüzde 3,8 arttı
  • Tereyağı ve sadeyağ üretimi yüzde 9,9 arttı

Sektörde dengeli büyüme ama belirsizlikler sürüyor

Veriler, süt ve süt ürünlerinde yılın ilk beş ayında genel bir artış trendine işaret ederken, içme sütündeki aylık düşüşün nedenleri sektör aktörleri tarafından analiz edilmeye devam ediyor. Girdi maliyetleri, tüketim tercihleri ve iklim koşulları gibi faktörlerin bu dalgalanmada etkili olduğu değerlendirilmektedir.

Related Posts

10 yıllık birliktelikte yol ayrımı: Gıda devi bölünebilir

Düşen satışlar, yüksek enflasyon, işlenmiş gıdalardan uzaklaşma ve sert rekabet sebepleriyle zor zamanlar geçiren paketlenmiş gıda devi Kraft Heinz, 10 yıl süren birleşmenin ardından şimdi bölünmeyi düşünüyor.

Veri skandalını KVKK açıkladı: Tam 143 bin kişi!

Dijital güvenlikte yaşanan zafiyetler bir kez daha gündemde. Bu kez lüks moda markası Louis Vuitton’un Türkiye’deki operasyonunu yürüten Louis Vuitton Çantacılık AŞ, geniş çaplı bir veri sızıntısıyla karşı karşıya kaldı. Kişisel Verileri Koruma …

Yapay zekâlı gözlük yarışı

Yapay zekâ, teknolojik gözlüklere olan yatırımları da yeniden canlandırdı.

Logosu değişti, kimse anlamadı! Her yerde karşınıza çıkabilir!

Otomotiv dünyasının ikonik isimlerinden Range Rover, sade ama bir o kadar da tartışmalı yeni logosuyla gündemde. Marka tarihinde önemli bir görsel kimlik değişikliğine imza atan şirket, tanıtımını yaptığı yeni amblemle birçok soru işaretini de …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Almanya’da şirket iflasları ikinci çeyrekte 2005’ten beri en yüksek seviyeye ulaştı

Almanya’daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IWH), ülkede iflas eden şirket sayısının 2025’in ikinci çeyreğinde 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını bildirdi.