Servet uçurumu her şeyi gözler önüne seriyor… Milyoner sayısı, rekor kırarken dar gelirli borç batağında!

Türkiye’de Servet Dağılımı: Milyoner Sayısı Yükselişte!

Son verilere göre, Türkiye’de servet giderek daha küçük bir azınlığın elinde toplanıyor. Toplam mevduatın büyük bir kısmı sadece belirli bir kesimin elinde bulunuyor.

Paraanaliz’de yer alan derlemeye göre; yoksulluk sınırının altında yaşayan milyonlar için bu durum umut verici değil. Banka hesaplarında 10 bin TL’nin altında parası olanların sayısı 163 milyonu aşıyor, bu da ülkedeki birçok kişinin birikim yapmaktan uzak olduğunu gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, ülkedeki toplam banka mevduatlarının yüzde 78’i sadece 2,1 milyon kişiye ait. Bu azınlık grubunun toplam varlığı 15,3 trilyon TL’yi aşarken, 10 bin TL’nin altında parası bulunan hesap sayısı 163 milyonu geçmiş durumda.

Milyoner Sayısı Yüzde 49 Arttı!

Nisan 2025’te Türkiye’deki milyoner mudi sayısı rekor seviyeye ulaştı. Yurtiçi ve yurtdışı yerleşik milyonerlerin toplam sayısı 2 milyon 377 bin 32’ye yükseldi. Geçtiğimiz yıla göre milyoner sayısı yüzde 49 artış gösterdi.

Milyoner artışıyla birlikte 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip kişilerin toplam varlıkları da 11,8 trilyon TL’den 16,99 trilyon TL’ye yükseldi. Yurtiçinde yerleşik milyonerlerin sayısı 744 bin kişi artarak 2 milyon 176 bine çıktı ve ellerindeki toplam mevduat da artış gösterdi.

TL ve Döviz Birikimi Artıyor!

Yurtiçi milyonerlerin varlıklarının dağılımı şu şekilde:

  • 10,05 trilyon TL yerel para birimi (TL) cinsinden mevduat,
  • 4,47 trilyon TL döviz tevdiat hesaplarında,
  • 1,21 trilyon TL kıymetli maden (altın, gümüş vb.) depo hesaplarında.

Veriler, yurtiçindeki her bir milyonerin ortalama banka mevduatının 7 milyon 230 bin TL olduğunu gösteriyor. Yurt dışında yerleşik milyonerlerin sayısı da artış gösterdi ve toplam mevduatları yükseldi.

Toplam Mevduat 19 Trilyon TL’ye Ulaştı!

TCMB verilerine göre, 13 Aralık 2025 haftasında toplam banka mevduatları 18 trilyon 997 milyar TL’ye ulaştı. Mevduatlardaki dağılım şöyle:

  1. TL cinsi mevduatlar: 11,75 trilyon TL
  2. Yabancı para mevduatlar: 6,42 trilyon TL
  3. Toplam döviz mevduatı: 164,1 milyar dolar, bunun 164,1 milyar doları yurtiçine ait.

Servet Sahipleri Döviz Tasarruflarını Artırıyor

Servet sahipleri döviz tasarruflarını hızla artırıyor. Yurtiçi yerleşiklerin döviz hesaplarında kısa sürede net bir yükseliş yaşanıyor.

Düşük Gelir Grubunun Payı Çok Düşük!

2025 yılına gelindiğinde milyonerlere ait mevduatın toplamdaki payı artarken, 10 bin TL altındaki hesapların oranı düşüş gösterdi. Bu durum dar gelirli ve orta gelirli kesimler için tasarruf yapmanın zorluğunu gözler önüne seriyor.

Uçurum Gittikçe Derinleşiyor!

Veriler, servete servet katan azınlığın varlığını artırırken, tasarruf yapma imkanı bulamayan milyonlarca yurttaşın borçlanmaya mecbur bırakıldığını gösteriyor.

Related Posts

Google’ın yapay zekâsı bir Türk’e emanet

Google, yapay zekâ alanındaki yatırımlarını hızlandırmak ve ürünlerine daha hızlı entegre etmek için yeni bir pozisyon oluşturdu.

İsrail İran’ı bombaladı: Petrol fiyatları fırladı

Başkent Tahran’da çok sayıda noktada patlama sesleri duyulurken, İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırının hedefinde nükleer saldırılar ve siyasetçiler olduğu ifade edildi. Saldırıların ardından brent petrol fiyatları yüzde 5 oranında artarak …

Almanya’nın büyüme tahmini yükseltildi

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkeye dair bu yıla ilişkin büyüme tahminini, yıla şaşırtıcı derecede iyi başlanmasının ardından yukarı yönlü revize etti.

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde dengeler değişti

Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentileri artarken, bazı bankalar mevduat faizlerinde indirime gitti. Mayıs ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması, repo ihalelerinin başlaması gibi gelişmeler, piyasada faiz indirimi beklentilerini güçlendiren önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Peki, mevduat faizlerinde yaşanan düşüşün arkasında yatan nedenler ne?

Senegal için enflasyonlu günler tekrar başladı

Nisan ayındaki düşüşün ardından Mayıs ayında yeniden ivme kazanan Senegal enflasyonu, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Ulusal İstatistik ve Demografi Ajansı (ANSD) tarafından açıklanan verilere göre, özellikle alkollü içecekler ve …

Sürücülere trafik sigortası engeli: Mağduriyetler başladı!

Sürücülerin kazaya karışmaları durumunda olası hasarların karşılanmasına yönelik uygulanan zorunlu trafik sigortasında yeni gelişmeler dikkat çekti. 1 yıllık sürenin sona ermesi nedeniyle sigorta yenilemesi gelen sürücüler yeni trafik sigortası yapmak istediklerinde şirketler poliçe kesmekten kaçınmaya başladı. Bu durum bazı mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Peki şirketler neden trafik sigortası yapmak istemiyor? İşte cevabı…