4 Şubat 2025

caybasiHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; caybasiHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

NASA astronotları 2027’den önce Ay’a ayak basmayacak: Nedeni de duyuruldu!

NASA, Artemis III görevinde astronotların, Ay'ın Güney Kutbu'nun aşırı koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmış son teknoloji ekipman kullanacağını doğrularken bu ziyaretin 2027'den önce olmayacağını aktardı.

NASA, astronotların aya ayak basmak ve -223 °C’ye dayanmak için ihtiyaç duyacakları temel ekipmanı açıkladı ve astronotların 2027’den önce Ay’a ayak basmayacağını söyledi.

NASA astronotları 2027’de Ay’a ayak basacak

clarin.com’a göre NASA, Ay dönüş programının ilk insanlı görevi olan Artemis II’nin fırlatılmasını 2025 sonundan 2026 Nisan’a erteleme kararı aldı. Ay’ın yörüngesinde on gün geçirmeyi hedefleyen bu görev, Artemis I’in iki yıl önce gerçekleştirilen insansız test uçuşunda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ertelendi.

Orion uzay aracının ısı kalkanı, Dünya atmosferine yeniden giriş sırasında beklenmedik bir şekilde kömürleşme kaybı yaşadı. Bu durum, NASA’yı bu koruyucu sistemin performansını daha ayrıntılı bir şekilde incelemek üzere kapsamlı bir araştırma yapmaya yöneltti. NASA yöneticisi, Artemis II’nin insanlı uçuşu için mühendislerin, ısı kalkanı entegre edilmiş Orion uzay aracı üzerinde çalışmaya devam edeceğini, 5 Aralık 2024’te Washington’da düzenlediği basın toplantısında duyurdu.

NASA, 2027’de astronotların Ay’a ayak basacağı tarihini duyurdu. Ajans, Ay’a dönüşü simgeleyecek Artemis III görevini de yeniden planlayarak, bu önemli görevi 2027 ortalarına çekti. Yeni takvim, Orion’un kalkış öncesi çevresel ve yaşam desteği sistemlerinin doğru şekilde ele alınması gerekliliğini yansıtıyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Artemis görevi, insanlık tarihindeki en cesur, teknik açıdan en zorlu ve uluslararası iş birliğine dayalı çaba olacak” dedi ve “Bir sonraki test uçuşunu doğru şekilde gerçekleştirmeliyiz. Ancak bu şekilde Artemis görevi başarıya ulaşacak” diye ekledi.

Hareket kabiliyetini dengeleyen ayakkabılar için çalışmalar sürüyor

Kuzey Dakota Üniversitesi’ndeki (UND) bir grup araştırmacı, Ay’ın zorlu koşullarına uygun uzay botu prototipleri geliştiriyor. Sıcaklıkların -223 santigrat dereceye kadar düşebileceği Ay’da, biyomekanik bilim insanları, termal koruma ile hareket kabiliyetini dengeleyen ayakkabılar tasarlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

NASA, son birkaç aydır bağımsız bir ekip ile birlikte Artemis I’deki ısı kalkanı sorununu detaylı bir şekilde analiz ediyor. Yapılan incelemelerde, Orion’un atmosfere yeniden giriş sırasında yüksek sıcaklıklardan korunmasında önemli rol oynayan Avcoat malzemesinin, atmosferden gelen gazların düzgün bir şekilde dışarı atılmasına engel olduğu ve bu durumun malzemede çatlaklar ve kırılmalara yol açtığı tespit edildi. Buna rağmen, veriler, Orion kapsülündeki sıcaklığın, gemide mürettebat bulunması halinde bile güvenli seviyelerde kaldığını gösteriyor.

NASA mühendisleri, Ay’dan yüksek hızlı dönüşlerde astronotların güvenliğini sağlamak için, Artemis III gibi gelecekteki görevlerde kullanılacak ısı kalkanı iyileştirmeleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Geliştirilen yeni sistem, Ay’a iniş görevlerinin zorlukları için kritik öneme sahip olan düzgün ve sabit termal korumayı sağlamayı amaçlayacak.

Dizlerinden omurgalarına kadar vücutları olumsuz etkilenir

Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) adı verilen yeni kıyafet, NASA’nın önceki tasarımlarına dayansa da, hareket kabiliyetini en üst düzeye çıkaran ve Ay’ın tehlikelerine karşı koruma sağlayan gelişmiş teknolojiyle donatıldı. Elbise, ABD’deki erkek ve kadın nüfusunun en az %90’ını kapsayacak şekilde çok çeşitli astronotlara uyacak şekilde tasarlandı.

Sunulan prototipte koyu gri bir kapak malzemesi ve mavi ile turuncu detaylar kullanıldı. Ancak NASA, astronotların Ay yüzeyinde güvenliğini ve termal düzenlemeyi artırmak amacıyla, son versiyonun tamamen beyaz olacağını duyurdu.

NASA uzmanları, ayakkabının yırtılması durumunda astronotların dizlerinden omurgalarına kadar vücutlarının her kısmının olumsuz etkilenebileceği ve bunun görevi tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. Bu nedenle, Artemis III’ün fırlatılmadan önce her ayrıntıyı titizlikle incelemek için azaltılmış yerçekimi simülasyonları gerçekleştiriliyor.