Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Aşırı İşlenmiş Gıda Tüketimi ve Erken Ölüm Riski Arasındaki İlişki

“American Journal of Preventive Medicine” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Meksika, İngiltere ve ABD’de yaşayan 30-69 yaş aralığındaki bireylerin beslenme alışkanlıklarının erken ölüm riski ile ilişkisini ortaya koydu.

Bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, ABD ve İngiltere gibi ülkelerde tatlandırıcı, yüksek şeker, doymuş yağ ve tuz içeren aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 14 oranında ilişkilendirildiği bulundu.

Kolombiya ve Brezilya gibi ülkelerde ise aşırı işlenmiş gıdaların tüketiminin erken ölümlerle yaklaşık yüzde 4 oranında bağlantılı olduğu belirlendi.

Araştırmacılar, 2018’de ABD’de görülen yaklaşık 124 bin erken ölüm vakasının aşırı işlenmiş gıdalarla ilişkili olabileceğini ve İngiltere’de ise bu sayının 18 bin civarında olabileceğini öne sürdü.

Çalışmanın sonuçlarına göre, aşırı işlenmiş gıdaların doğrudan erken ölüme sebep olmadığı ancak kişinin egzersiz düzeyi, yaşam tarzı gibi faktörlerin de önemli rol oynadığı vurgulandı.

Related Posts

Diz kireçlenmesine anjiyo çözümü: Yüzde 80 hasta memnuniyeti var

Diz kireçlenmelerinde cerrahi müdahaleye alternatif bir yöntem olarak öne çıkan ve yaklaşık 1 saat süren bir operasyon olan “Genikulat Arter Embolizasyonu” tekniği hastaların yaşam kalitelerini artırıyor.

Kelimeleri unutturan ve yanlış söylettiren beyin hastalığı 3 tipte görülüyor

Günlük konuşmalarınızda sık sık kelime arıyor, tanıdık nesnelerin adlarını hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Ya da bir kelimeyi yanlış söyleyip durumu fark ettiğinizde geçiştiriyor musunuz? Uzmanlara göre bu durum sadece yorgunluk ya da yaşlanmanın doğal bir parçası olmayabilir. Primer Progresif Afazi (PPA) adı verilen, sinsice ilerleyen bir beyin hastalığı, dili hedef alarak ilk belirtilerini fark ettirmeden göstermeye başlıyor.

Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün! Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor

Bahar aylarının gelişiyle birlikte doğa uyanırken alerjik bünyeye sahip milyonlarca kişi için zorlu bir dönem başlıyor. Özellikle ilkbahar ve sonbaharda ortaya çıkan polen alerjisinin; burun akıntısı, göz kaşıntısı, hapşırma krizleri ve nefes darlığı gibi belirtilerle yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebileceğini söyleyen Dr. Levent Safalı, polen alerjisine karşı alınabilecek önlemleri ve tedavi seçeneklerini anlattı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.