Baklavalık ve çerezlik fıstığı bir de dolu vurdu: ‘Bu yıl fıstık çok az olacak!’

Antep Fıstığı Üretiminde Gerileme: Şanlıurfa’da Hasarlar Devam Ediyor

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birlik Başkanı Faruk Akbaş, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin 383 bin ton Antep fıstığı ürettiğini ancak bu yıl beklenen rekoltenin düşük olacağını belirtti. Akbaş, özellikle Şanlıurfa’da yaşanan afet boyutundaki dolu yağışının ürünlere ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Akbaş, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kışın kuraklık ve son günlerde yaşanan dolu yağışının ürüne büyük zarar verdiğini söyledi. Geçen yıl varlık yılı olarak nitelendirilen bir dönemden geçilirken, bu yıl beklentilerin oldukça düşük olduğunu vurguladı.

Bu yıl rekolte beklentilerini 40 bin tona çeken Akbaş, kuraklığın yanı sıra karagöz oluşumunda yaşanan sıkıntının da gelecek yılın üretimini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Karagöz oluşumunun azlığı nedeniyle gelecek yılın rekoltesinin daha da düşük olabileceğini belirtti.

Ülkemizde fıstıkta iki hasat dönemi olduğunu hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında baklavalık olarak adlandırılan yeşil ürün toplanırken, Eylül ayında çerezlik olarak bilinen kırmızı kabuklu fıstıklar hasat edilir. Ancak bu yıl her iki dönemde de fıstık miktarının oldukça az olacağını tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

Akbaş, çiftçilerin daha az hasarla atlatmaları için daha verimli tarım tekniklerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, damla sulamanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, devlete ürünlerde meydana gelen dolu zararını ilettiklerini ve sahada gerekli incelemelerin yapıldığını söyledi.

Son olarak, Akbaş, fıstık üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, tarımsal ürünlere uygulanacak taban fiyatların çiftçilere yardımcı olacağını belirtti. “Çiftçi desteklenmezse tarımdan uzaklaşır, bu da sektörümüzün istemediği bir durum” dedi ve devletin çiftçilere yardımcı olacağına inancını dile getirdi.

Related Posts

Google’ın yapay zekâsı bir Türk’e emanet

Google, yapay zekâ alanındaki yatırımlarını hızlandırmak ve ürünlerine daha hızlı entegre etmek için yeni bir pozisyon oluşturdu.

İsrail İran’ı bombaladı: Petrol fiyatları fırladı

Başkent Tahran’da çok sayıda noktada patlama sesleri duyulurken, İsrail tarafından yapılan açıklamada saldırının hedefinde nükleer saldırılar ve siyasetçiler olduğu ifade edildi. Saldırıların ardından brent petrol fiyatları yüzde 5 oranında artarak …

Almanya’nın büyüme tahmini yükseltildi

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), ülkeye dair bu yıla ilişkin büyüme tahminini, yıla şaşırtıcı derecede iyi başlanmasının ardından yukarı yönlü revize etti.

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat faizlerinde dengeler değişti

Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentileri artarken, bazı bankalar mevduat faizlerinde indirime gitti. Mayıs ayı enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması, repo ihalelerinin başlaması gibi gelişmeler, piyasada faiz indirimi beklentilerini güçlendiren önemli faktörler olarak öne çıkıyor. Peki, mevduat faizlerinde yaşanan düşüşün arkasında yatan nedenler ne?

Senegal için enflasyonlu günler tekrar başladı

Nisan ayındaki düşüşün ardından Mayıs ayında yeniden ivme kazanan Senegal enflasyonu, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Ulusal İstatistik ve Demografi Ajansı (ANSD) tarafından açıklanan verilere göre, özellikle alkollü içecekler ve …

Sürücülere trafik sigortası engeli: Mağduriyetler başladı!

Sürücülerin kazaya karışmaları durumunda olası hasarların karşılanmasına yönelik uygulanan zorunlu trafik sigortasında yeni gelişmeler dikkat çekti. 1 yıllık sürenin sona ermesi nedeniyle sigorta yenilemesi gelen sürücüler yeni trafik sigortası yapmak istediklerinde şirketler poliçe kesmekten kaçınmaya başladı. Bu durum bazı mağduriyetleri de beraberinde getirdi. Peki şirketler neden trafik sigortası yapmak istemiyor? İşte cevabı…