Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul Depremi Sonrası Ankara’da Konut Fiyatları Yükseldi

İstanbul’daki depremin etkisiyle Ankara başta olmak üzere birçok şehirde kira ve konut satış fiyatlarında yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir artış yaşandı. Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ve Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, fiyatlardaki bu yükselişi fırsatçılık olarak tanımladı. Akçam, “Ev sahiplerinin toplumsal dayanışma ruhuna uygun hareket etmeleri büyük önem taşıyor. Fırsatçı ev sahipleri, emlak danışmanlarını aramamalı” ifadeleriyle ev sahiplerine seslendi.

Akçam, felaket dönemlerinde dayanışmanın önemine vurgu yaparak, bazı ev sahiplerinin zor durumda olan vatandaşlardan faydalanma çabalarının toplumsal vicdanı sarsıcı olduğunu belirtti. Ankara’daki fiyat artışının göç beklentisiyle ilişkili olduğunu dile getiren Akçam, bu durumun sektörde rahatsızlık yarattığını söyledi.

‘İnsanlık Adına Doğru Bir Tutum Sergileyin’

Akçam, Türkiye Gazetesi’nde yer alan haberde ev sahiplerine hitaben, “İnsanlık adına doğru bir tutum sergileyin, fırsatçılığı bir kenara bırakın. Deprem gibi olağanüstü bir dönemde fırsatçılık yapmak toplum vicdanı tarafından kabul edilemez. TEDB ve ATEM olarak, vatandaşlarımızın yanında olmaya ve adaleti sağlamak için bakanlıkla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Akçam ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın deprem sonrası olası haksız uygulamaları önlemek için yaptığı çalışmalara destek verdiklerini ve sektörde adaleti sağlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

‘Haksız Fiyat Artışlarına İdari Yaptırım Uygulanacak’

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bakanlık olarak deprem sonrası emlak sektöründeki fiyat değişimlerini yakından takip ettiklerini söyledi. Gürcan, “Deprem gibi olağanüstü dönemlerde toplumsal dayanışmanın, birlik ve beraberliğin önemi her zamankinden daha fazladır. Bu hassas dönemde, işletmelerimiz ve vatandaşlarımız toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket etmelidir” açıklamasında bulundu.

Gürcan, ayrıca, “Bu süreçte fırsatçılık olarak değerlendirilebilecek hiçbir davranışa izin verilmeyeceğini ve haksız fiyat artışı yapan kişilere karşı idari yaptırımların gecikmeksizin uygulanacağını” belirtti.

Deprem Sonrası Acil İhtiyaç Ürünlerinde de Fırsatçılık Görüldü

Depremin ardından konut sektöründe olduğu gibi acil ihtiyaç ürünlerinde de fiyat artışları yaşandı. Vatandaşların ilgi gösterdiği deprem çantaları ve çadırların fiyatlarında belirgin artışlar gözlendi. Deprem öncesi 373 liraya satılan bir acil durum çantası, deprem sonrası 465 liraya yükseldi. İlk yardım seti ise 219 liradan 389,50 liraya çıktı. İki odalı ve 10 kişilik bir çadırın fiyatı ise 8 bin 711 liradan 9 bin 480 liraya yükseldi.

Nakliye Ücretlerinde de Fahiş Artışlar Yaşandı

İstanbul’daki depremden sonra, vatandaşların farklı şehirlere taşınma talebinde artış görüldü. Bu talep, nakliye sektöründe fiyatların hızla yükselmesine neden oldu. Birçok nakliye firması, artan talepleri fırsata çevirerek taşıma ücretlerine zam yaptı.

Sektör temsilcileri, bu tür fırsatçı uygulamaların hem mağdur vatandaşları daha zor durumda bıraktığını hem de nakliye hizmetlerinin güvenilirliğine zarar verdiğini belirtiyor. Yetkililer, artan nakliye ücretlerinin denetlenmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Osman Boyner hayatını kaybetti

Boyner Holding’in kurucusu iş insanı Osman Boyner hayatını kaybetti.

Şimşek ve Bessent görüştü: Türkiye-ABD hattında yeni dönem

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile yaptığı görüşmeye dair açıklamasında, Türkiye’nin ticaret, enerji, yapay zeka ve savunma dahil pek çok alanda ABD ile stratejik ortaklığı derinleştirmekte kararlı olduğunu söyledi. Şimşek, “Bu işbirliği bölgesel barışa da katkı sağlayacak” dedi.

Bakan Şimşek ABD’de yatırımcılarla buluştu

Bakan Şimşek, ABD’deki yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisinin güncel durumu ve geleceğe yönelik beklentilerini paylaştı. Enflasyonla mücadele, cari denge ve dış ticaret konularında hükümetin izlediği politikaları vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir