Dünyanın en pahalı ekonomi deneyinin 2 yıllık faturası ortaya çıktı

Merkez Bankası 2024 Yılında 700 Milyar 354 Milyon TL Zarar Etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 yılı mali tablolarını kamuoyuyla paylaştı. Merkez Bankası, 93’üncü Hesap Dönemi’nde toplam 700 milyar 354 milyon TL zarar ettiğini duyurdu.

Mali veriler, ekonomi yönetimindeki Mehmet Şimşek’in politikalarının zorluklarına işaret ediyor.

ZARARIN DEVAMI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2024 mali bilançosunu açıkladı. Banka, yine yüksek bir zarar açıkladı. 2021 ve 2022’de sırasıyla 57,5 milyar TL ve 72 milyar TL net kâr elde eden TCMB, 2023’te 818,2 milyar TL zarar açıklamıştı. 2024 yılında ise zarar azalmış olsa da Merkez Bankası üst üste ikinci kez zarar açıkladı.

TCMB’nin bilançosunda dikkat çeken bir diğer nokta ise aktif büyüme oldu. 2023 sonunda 6,92 trilyon TL olan aktifler, 2024 sonunda 8,59 trilyon TL’ye yükseldi. Banka ayrıca reeskont kredileriyle reel sektöre destek verdi. 2024 yılında toplam 526,7 milyar TL tutarında reeskont kredisi sağlandı. Bu durum, para politikasının faizden ibaret olmadığını ve ekonomik faaliyeti kredi desteğiyle desteklemeye çalıştığını gösteriyor.

ŞİMŞEK’İN POLİTİKASI

Mehmet Şimşek, 2023’te Hazine ve Maliye Bakanlığı’na geri dönüş yaparak rasyonel politikaların önemine vurgu yaptı. Enflasyonla mücadeleyi önceleyen ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığına odaklanan bu program, piyasada güven oluşturmayı amaçlıyor. “Nas ekonomisi” olarak bilinen ve faiz karşıtı politikaları destekleyen bu program, önceki dönemden farklı bir yaklaşım sergiliyor.

NAS EKONOMİSİ

“Nas ekonomisi” terimi, faiz karşıtı ekonomik politikaları tanımlamak için kullanılır. Bu yaklaşımda, faiz indirimleri enflasyona rağmen devam ettirilmiş, para arzı genişletilmiş ve düşük faizle büyüme hedeflenmiştir. Ancak bu model, TL’nin hızlı değer kaybı, yüksek enflasyon ve döviz rezervlerinde erime gibi ciddi sonuçlar doğurmuştur.

TCMB OLAĞAN KURULU 30 NİSAN’DA

TCMB’nin 2024 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 30 Nisan 2025 tarihinde yapılacak. Toplantıda bilanço ve kâr-zarar hesabı görüşülüp onaya sunulacak. Ayrıca, görev süresi sona eren Banka Meclisi’nin iki ve Denetleme Kurulu’nun üç üyesi için seçim yapılacaktır.

Related Posts

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Fırsatçıya geçit yok ev sahibi de sorumlu

İstanbul’da yaşanan deprem nedeniyle sağlam zemin ya da yeni binalar ile çevre illerde yaşanan kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki fahiş artışlar anlık olarak takip ediliyor; 100 bin lira ceza 250 bin liraya çıkarılırken, ayrıca daha önce ceza verilmeyen ‘sahibinden’ ilanlar da sisteme dahil edildi.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Mehmet Şimşek: Yıl sonunda enflasyon, TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşecek

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisini değerlendiren Bakan Şimşeşk, enflasyonun yıl sonunda TCMB’nin tahminlerine uygun gerçekleşeceği öngörüsünde bulundu. Şimşek, vatandaşın gelecek yıl için yüzde 59,3 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüsünü ise görmezden geldi. Buna göre aslında TCMB’nin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,98 seviyesinde.

Osman Boyner hayatını kaybetti

Boyner Holding’in kurucusu iş insanı Osman Boyner hayatını kaybetti.

Deprem fırsatçısı ev sahiplerine soğuk duş! Korkunun bile ticaretini yapıyoruz

İstanbul’da 23 Nisan çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşların farklı şehirlere yönelmesi, bu bölgelerde konut ve kira fiyatlarında ani artışlara yol açtı. Ticaret Bakanlığı ve emlak sektörü temsilcileri, yaşanan fiyat artışlarını “fırsatçılık” olarak nitelendirerek ciddi uyarılarda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir