35 bin çocuk kaçırıldı, aileleri geri almak için her yolu deniyor

Ukraynalı Çocukları Geri Getirme Mücadelesi Sürüyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın üçüncü yılında, bombaların düşmesi, İHA’ların binaları vurması ve cesur askerlerin dar siperlerde savaşması kameraların dikkatini çekiyor.

Ancak savaş, sadece patlamalardan ve silahlardan ibaret değil. 35 binden fazla küçük çocuğun ailelerine geri dönmek için verdiği mücadele gözlerden kaçmış durumda.

Rusya’nın ele geçirdiği yerlerden alınıp yabancı ailelere verilen 35 bin Ukraynalı çocuğun, öz ailelerinden uzakta tutulduğuna inanılıyor.

Aileler Zor Durumda

Aileler, çocuklarına ulaşabilmek için savaştıkları Rusya’ya başvurmak zorunda kalıyor.

Bazı aileler yıllardır Ruslar tarafından alıkonulan çocuklarını görememiş durumda. Ancak ebeveynlerin mücadelesi devam ediyor.

2022’de Rus güçlerinin Ukrayna’yı işgale başlamasının ardından, bazı çocuklar yetimhanelerden alındı, bazıları ise savaşta ebeveynlerini kaybettikten sonra ya da doğrudan ailelerinden zorla alındı.

Moskova, çocukların geri verilmesi taleplerini reddediyor. Ancak Rusya, çocukların ülkelerinde olduğunu kabul ediyor.

Nazi Almanyası İzleri

Yale Üniversitesi’nden bir uzman ekibi, binlerce çocuğun kimliğini belgelemek için çeşitli veri tabanları ve uydu görüntülerini kullanıyor.

Nathaniel Raymond’ın yürüttüğü araştırmaya göre, bu durum, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük çocuk kaçırma olaylarından biri olabilir. Nazi Almanyası’nın Polonyalı çocuklara yaptığı asimilasyon sürecine benzerlik gösteriyor.

Kurtarılan çocuklar, bazılarının askeri eğitim kamplarına zorla götürüldüğünü ve Ukraynaca konuştuklarında cezalandırıldıklarını anlattı.

Ukrayna Çocuk Hakları Ağı’ndan Daria Kasyanova, çocuklara ailelerinin tehlikede olduğu algısının aşılandığını ve çoğunun zorla evlatlık edinme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Dil Nedeniyle Şiddet

Aktivistlere göre, çocukların kaybolma riski çok yüksek. Kasyanova, “Bazı durumlarda bir ebeveyn Ukrayna’da kalırken, diğeri işgal altındaki bölgede ölür ya da tutuklanırsa, çocuk yetimhaneye yerleştiriliyor. Bu çocuklar geri alınması neredeyse imkansız hale geliyor. Kayboluyorlar.” dedi. Raymond, bu durumun açık bir savaş suçu olduğunu belirtti.

Raymond, “Bir çocuğu vatanından alıp başka bir gruba zorla katmak, savaş suçudur.” dedi.

Ukraynalı çocukların yasadışı olarak sınır dışı edilmesi sebebiyle Vladimir Putin ve çocuk hakları komiseri hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.

Ukrayna için çocukların geri dönüşü, barış görüşmelerinde vazgeçilmez bir şart olarak kabul ediliyor. Yardım kuruluşu çalışanı Ksenia, “Bu çocuklar bizim. Onlar Ukraynalı ve geri dönmeliler.” diyor.

Related Posts

Sızdırılan telefon görüşmesi Başbakanı koltuğundan etti

Eski Kamboçya lideri Hun Sen ile telefon görüşmesi sızdırılan Tayland Başbakanı Paetongtarn Şinavatra, Anayasa Mahkemesi kararıyla görevden uzaklaştırıldı. Sızdırılan 17 dakikalık görüşmede Şinavatra’nın askerlerden duyduğu rahatsızlık ve Hun Sen’e ‘amca’ dediği ortaya çıkmış, binlerce kişi protesto amacıyla sokaklara inmişti.

İsrail’de aşırı sağcı bakandan Netanyahu’ya Gazze’ye saldırı çağrısı: Esir takası görüşmelerine karşı çıktı

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, esir takası görüşmelerinin durdurulmasını talep etti. Başbakan Binyamin Netanyahu’ya seslenen Smotrich, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların sürdürülmesi çağrısı yaptı.

Kum fırtınası nedeniyle 8 araç birbirine girdi: Çok sayıda yaralı var

Aksaray’da kum fırtınası nedeniyle 8 aracın karıştığı zincirleme kazada, 11 kişi yaralandı. Yaralılardan 4’ü ambulanslarla Sultanhanı Devlet Hastanesi’ne, 7’si de Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

‘Tazelenen’ Soylu’dan dikkat çeken ‘Erdoğan’ sözleri: Yüz yıldan beri ilk kez onun gibi üst kat liderle karşı karşıyayız

Geçtiğimiz ay “Tazelendim ve kendime geldim” çıkışıyla gündem olan eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dünyada üç tip lider olduğunu ve Erdoğan’ın bunlardan “üst kat lider” olduğunu söyledi. Soylu, Türkiye’nin Erdoğan’a 6-8 yıl daha ihtiyacı olduğunu da savundu.

Ukrayna, anti-personel mayınlarının kullanımını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekildi

Ukrayna’nın, anti-personel mayınlarının kullanımını, depolanmasını, üretimini ve devredilmesini yasaklayan 1999 Ottawa Sözleşmesi’nden çekildiği öğrenildi.

2 çocuk annesi kasap: ‘Kadın eli değen her yer güzelleşiyor’

Kayseri’nin Talas ilçesinde 2 çocuk annesi Hülya Germirlioğlu (40), 8 yıldır kasaplık yapıyor. İlçenin tek kadın kasabı olan Germirlioğlu, “Kasaplık mesleği aslında kolay kolay bir kadının tercih edebileceği bir meslek değil. Fakat, bence temizlik, açısından olsun, etlere verilen şekiller açısından olsun kadın eli değen her yer çok güzelleşiyor. Mesela, çoğu müşterilerimiz geldiğinde ‘şekerci dükkanı gibi’, ‘hiç kasap gibi kokmuyor. Burası ne kadar güzel’ diyorlar.”